Castellano / Català / Français / English

1º dia de Esperanzah! World Music

 


El festival Esperanzah! World Music, a la seva primera edició a terres catalanes ─concretament, al Parc Nou del Prat del Llobregat─, ha gaudit d'un esplèndid bateig de foc sota un cel clar i seré, ni tan sols pertorbat pels avions que a cops aterraven i a cops s'enlairaven, a escassa distància de l'emplaçament del sarau.  Entre aquesta proximitat de l'aeroport i el paratge idíl·lic (gespa, arbres, ombres redemptores on fugir del sol, la cola extra de cafeïna  Fritz-kola), Esperanzah! ha lluït un marc particularment curiós i ple de bellesa.


Al voltant de les cinc de la tarda, mentre els tècnics duien a terme les darreres proves de so, les primeres persones en arribar al Parc Nou han fruït d'una oferta ben diversa, des d'un mercat ple d'artesanies, olor a encens, comerç just i altres meravelles (i on una de les frases més escoltades ha estat: "M'agrada tot! Però no tinc diners...") fins a les carpes de la Plaça dels Possibles, on s'han aplegat un munt d'entitats i col·lectius socials. Aquí, el públic més diligent, ha tingut l'ocasió de conèixer la tasca de la Fundació Vicente Ferrer, l'organitzacio Intervida, Col·lectiu Crisi o Kaos en la Red, entre d'altres, o amb paradetes plenes de llibres tan pràctics i lúcids com ‘Liberación Animal', ‘Manual para la autosuficiencia' o un recull d'escrits de François Rabelais, per citar-ne alguns. Els més petits de la casa també han gaudit del seu moment, amb la presència del mag Nano Márquez, que els ha deixat bocabadats amb els seus trucs d'il·lusionisme, a més de fer-los riure de valent.


Tanmateix, un festival es caracteritza, de manera cabdal, per les actuacions dels grups de música, i en aquest aspecte, Esperanzah! ha exhibit un cartell divers i amb garanties. Quan ja gairebé tocaven les sis de la tarda, sota un sol abrasador a l'escenari Delta, la banda de Cornellà, MUYAYO RIF, amb el seu ska enèrgic, s'ha endut els honors d'obrir aquesta edició d'Esperanzah!, per primer cop, lluny de Bèlgica. Molt apropiadament, una de llurs primeres cançons ha estat una lloança ─plena d'ironia─ a la política cultural de l'Ajuntament de Barcelona. Els han seguit LA PEGATINA, que ha encès, encara més, els ànims d'un públic que ballava com si la canícula no anés amb ell.

 

Un cop el sol ja havia començat a caure, atorgant un merescut respir, SMOD, el grup de Mali apadrinat per Manu Chao, ha omplert l'escenari principal d'Esperanzah! amb el seu estil inclassificable de rap, ragga i hip hop. Poc abans d'aquesta actuació, a l'escenari OFF, la companyia Pa'tothom representava una obra de teatre de l'oprimit, on la participació i les decisions preses des del públic han estat elements indispensables. I, per si això no era prou, els restaurants ─de gastronomies tan diverses com, per exemple, la cubana i la hindú─ treien fum amb les persones que s'apilaven per sopar. A continuació del teatre, LOS SIBARITAS DE LA CALLE, amb una rumba de carrer i unes lletres esfereïdores, s'han guanyat el favor dels espectadors i han posat "ON"  l'escenari OFF d'Esperanzah!. Després d‘ells, han tancat el cartell d'aquest escenari el grup cubà ACOSTAO, en un to certament més intimista.

 

La majoria dels tres mil assistents, però, es trobaven en aquell precís instant alliberant les energies més aletargades gràcies a l'ànima i l'empenta que el grup portuguès TERRAKOTA conjurava sobre l'escenari Delta. I darrera d'ells, com a fi d'una jornada inaugural atapeïda de sensacions i oportunitats aprofitades, TIKEN JAH FAKOLY ha posat cap per avall ─com exigia el guió─, els esperits i els cors d'un públic ben disposat a la gresca final.

El festival Esperanzah!, aquest esdeveniment lúdic i reivindicatiu, ja és una realitat al barri de Sant Cosme, al Prat del Llobregat. No sabem com serà la resta del cap de setmana, però en aquest primer dia ha ofert el caliu dels actes naturals i espontanis, si bé ─en el cas d'Esperanzah!─ la espontaneïtat s'ha vist suplantada pel treball i dedicació de prop de dues-centes persones voluntàries. Recollint la salutació inicial dels Muyayo Rif, "Senyores i senyors: benvinguts al festival Esperanzah!".  

 

         

 


 

Veure totes les notícies

 
 

 

 Fotos
Esta página necesita Flash Player para mostrarse correctamente
Haga clic aquí para descargarlo
 Entitats participants
Esta página necesita Flash Player para mostrarse correctamente
Haga clic aquí para descargarlo
 Patrocinadors
Esta página necesita Flash Player para mostrarse correctamente
Haga clic aquí para descargarlo
Desarrollo Web: Vinx     Diseño: